Onko lainan ottamisella ja lottoamisella mitään yhteistä?

Lainan ottaminen ja lottoaminen liittyvät molemmat rahankäyttöön. Sekä lainan ottamista että lottoamista kannattaa harkita, mutta muuten näillä kahdella on vain vähän yhteistä.

Lottoaminen on täysin tuuriin perustuvaa uhkapeliä, jossa henkilö ostaa lottokupongin ja osallistuu arvontaan toivoen kuponkiin valittujen numeroiden tulevan arvonnassa Lottoaminen perustuu täysin sattumaan, eikä ole mitään varmaa tapa saada kuponkiin oikeita numeroita.

Lainaa puolestaan otetaan harkiten tarpeeseen silloin, kun tehdään isompia hankintoja tai tarvitaan joustoa raha-asioihin. Ennen lainan ottamista kannattaa toteuttaa myös kattava lainavertailu, jonka kautta etsitään edullisin laina. Kilpailuttaminen onnistuu helposti, kun tekee sen Axolaina vertailusivuston kautta. Sivusto kilpailuttaa pienet ja suuremmat vakuudettomat lainat nopeasti ja luotettavasti hakijan puolesta. Hakija saa parhaan lainatarjouksen, jonka avulla välttää maksamasta liikaa.

Lainaa kannattaa ottaa vain harkiten

Vakuudetonta kulutusluottoa voidaan hakea moneen eri tarpeeseen. Lainan avulla remontoidaan koti kuntoon, rakennetaan uusi mökkirakennus tontille tai hankitaan uusi auto. Pienempää lainasummaa saatetaan hakea yleisemmin kulutukseen, kodin huonekalujen tai elektroniikan hankintaan tai matkusteluun.

Kun laina on vakuudetonta, ei sen hakeminen edellytä kiinteän vakuuden asettamista tai takaajaa. Lainanmyöntäjä tekee päätöksen lainasta hakemuksessa annettujen tietojen perusteella, ja päätökseen vaikuttaa muun muassa tulot, asumisen menot ja muut pakolliset menot. 

Lainan ottaminen on aina iso päätös, joka kannattaa tehdä harkiten. Ennen lainan ottamista on tärkeää selvittää tarvittava lainasumma ja laskea oman talouden budjetti. Näin voi varmistua siitä, että lainan takaisinmaksu sujuu ilman ongelmia. 

Lainavertailun kautta löytyy edullisin laina

Vakuudettomien luottojen hintaa säädellään kuluttajansuojalaissa, mutta sen sisällä lainoja myöntävät pankit ja rahoituslaitokset voivat hinnoitella itse omat tuotteensa. Tästä johtuen eri toimijoiden lainatarjousten välillä voi olla suuria hintaeroja. Ennen lainan ottamista onkin tärkeää vertailla tarjouksia ja varmistua siitä, että lainan saa mahdollisimman edullisesti. 

Lainavertailun avulla voi löytää helposti edullisimman lainan omiin tarpeisiin. Kilpailuttaminen vie vain hetken ja tehdään seuraavasti:

  1. Mene Axolainan vertailusivustolle
  2. Täytä hakemus tarvittavalla lainasummalla ja takaisinmaksuajalla
  3. Lähetä hakemus ja odota hetki
  4. Saat yleensä nopeasti lainatarjouksia
  5. Vertaile tarjouksia rauhassa
  6. Jos löydät sopivan tarjouksen, voi sen hyväksyä pankkitunnusten avulla. Voit saada rahat parhaimmillaan jo saman päivän aikana

Kiinnitä vertailussa huomiota erityisesti näihin

Kun vertailet lainoja netissä, kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti lainakorkoon, lainan lisäkuluihin ja lainanmyöntäjän joustavuuteen.

Lainan korko on se osuus, jonka lainan myöntävä rahoituslaitos ottaa palkkioksi. Lainan koron sijaan vertailuun kannattaa kuitenkin käyttää todellista vuosikorkoa, joka sisältää myös muut lainakulut. 

Lainan hintaan vaikuttaa myös takaisinmaksuaika eli se, kuinka pitkään lainaa maksetaan ennen kuin se on maksettu kokonaan pois. Valitsemalla pidemmän maksuajan kuukausilyhennys pienenee, mutta lainan kokonaiskulut kasvavat. Tämä johtuu siitä, että korkoa ja kuluja maksetaan koko laina-ajalta. 

Vertaile siten myös saamiesi lainatarjousten takaisinmaksuaikoja ja valitse sellainen, joka sopii parhaiten omaan taloudelliseen tilanteeseesi. Laina kannattaa maksaa pois nopeasti, mutta kuitenkin siten, että kuukausittainen lyhennys ei ole liian suuri omaan maksuvaraan nähden. 

Lainan lisäkulut tarkoittavat avausmaksua, tilinhoitopalkkiota ja laskutuslisää. Myös näiden määrät vaikuttavat hintaan ja vaihtelevat eri pankkien välillä. Todellinen vuosikorko kuitenkin huomioi myös kulut, joten sitä käyttäessä ei tarvitse vertailla kuluja erikseen. 

Myös lainanmyöntäjän joustavuus kannattaa huomioida silloin, kun miettii itselleen sopivinta tarjousta. Moni lainantarjoaja myöntää esimerkiksi maksuvapaita pari kertaa vuodessa, joita voi hyödyntää esimerkiksi lomaillessa, kun kulut ovat tavallista arkea korkeammat. 

Lotto on tuuripeliä toisin kuin laina

Lottoaminen on suosittu harrastus monille suomalaisille. Lotto on kuitenkin puhtaasti tuuripeliä, eikä voittamista voi mitenkään ennustaa. Lotossa isomman voiton saaminen on erittäin epätodennäköistä, joten lottoaminen ei sovi kestävän taloudellisen tulevaisuuden pohjaksi. Kun tiedostaa tämän, ei koe pettymystä silloin, kun tarkistaa uusimmat loton tulokset, eivätkä omat numerot osu kohdalle.  

Yhteenvetona voidaan todeta, että lainan ottaminen ja lottoaminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Lainaa kannattaa aina harkita tarkkaan ja vertailla eri vaihtoehtoja ennen päätöksen tekemistä. Lottoaminen puolestaan on puhtaasti tuuripeliä, joka ei sovi tulevaisuuden raha-asioiden pohjaksi. 

Lainaa ottaessa on tärkeää vertailla lainatarjoukset, jotta löytää mahdollisimman edullisen vaihtoehdon. Lainavertailun kautta voi säästää, kun korko ja kulut ovat lainan takaisinmaksun aikana pienemmät. Kuukausittain saavutetusta säästöstä voi muodostua vuodessa jo isompi summa, jonka voi käyttää muuhun.